C: Bebeğinize vermeniz ihtiyaç duyulan anne sütü miktarı, onun yaşına ve kilosuna göre değişiklik gösterir.
S: Bebeğimi ne çoğunlukla emzirmeliyim?
C: Bebeğinizi her istediğinde ya da açlık emareleri gösterdiğinde emzirmelisiniz.
S: Bebeğim muntazam bir halde emmiyorsa ne yapmalıyım?
C: Yavrunuz memeyi muntazam bir halde kavrayamıyorsa, değişik emzirme pozisyonlarını deneyebilir ya da göğüs ucu kalkanı kullanabilirsiniz.
S: Sütümü iyi mi artırabilirim?
A: Süt miktarınızı çoğaltmak için yapabileceğiniz birçok şey var; bolca sıvı tüketmek, sıhhatli beslenmek ve yeterince dinlenmek benzer biçimde.
S: Mastitisin emareleri nedir?
C: Mastitin emareleri içinde göğüslerde ağrı, kızarıklık, şişlik ve ateş bulunur.
S: Mastitise yakalanırsam ne yapmalıyım?
C: Mastit olduğunuzu düşünüyorsanız derhal doktorunuza başvurmalısınız.
S: Emzirmenin yararları nedir?
A: Emzirmenin hem anne bununla beraber bebek açısından pek oldukça faydası vardır.
S: Emzirmenin riskleri nedir?
C: Emzirmenin riskleri oldukça azdır.
S: Emzirmeyi ne süre bırakmalıyım?
A: Siz ve yavrunuz hazır olduğunuzda emzirmeyi bırakmalısınız.
I. Anneler İçin Emzirmenin Yararları
Emzirmenin anneler için pek oldukça faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Doğum sonrası kanama riskinin azalması
- Yumurtalık kanseri riskinin azalması
- Meme kanseri riskinin azalması
- Tip 2 diyabet riskinin azalması
- Daha rahat kg kaybı
- İyileştirilmiş ruh hali
- Bebekle artan bağ
III. Emzirme Iyi mi Yapılır
Emzirme naturel bir süreçtir, sadece bunu müessir bir halde iyi mi yapacağınızı öğrenmek birazcık süre alabilir. Başlamanıza destek olacak birtakım ipuçları şunlardır:
- Hem kendiniz bununla beraber yavrunuz için basit bir pozisyon bulun. Bir sandalyeye oturabilir, uzanabilir ya da ayakta durabilirsiniz.
- Bebeğinizi vücudunuza yakın tutun, başını ve boynunu destekleyin.
- Göğsünüzü elinizle hafif kavrayın; başparmağınız üstte, öteki parmaklarınız altta olacak halde.
- Bebeğinizin ağzını meme ucunuzun üstüne yerleştirin, böylece dudakları dışarı doğru çıkıntı yapsın.
- Bebeğinizin bir tek meme ucunu değil, areolanın büyük kısmını alması icap eder.
- Bebeğinizi emzirdikten sonrasında hafifçe bir emme hareketi hissetmelisiniz.
- Yavrunuz doğru halde emmediyse, tık sesi duyabilir ve ağız köşesinden süt sızdığını görebilirsiniz.
- Bebeğinizin emmeyi başaramaması niteliğinde emzirme danışmanından yardım alabilirsiniz.
II. Emzirmenin Bebekler İçin Yararları
Emzirme, bebeğinizi beslemenin en iyi yoludur. Anne sütü, bebeğinizin sıhhatli büyümesi ve gelişimi için gereksinim duyduğu bütün gıdaları sağlar. Ek olarak bebeğinizi enfeksiyonlardan korumaya destek olan antikorlar da ihtiva eder.
İşte emzirmenin bebekler için yararlarından bazıları:
- Emzirme bebeklerin muntazam bir halde büyümesine ve gelişmesine destek sunar. Anne sütü, bebeğinizin büyümesi ve gelişimi için lüzumlu olan protein, yağ ve karbonhidrat bakımından zengindir.
- Emzirme, bebekleri enfeksiyonlardan korumaya destek sunar. Anne sütü, bebeğinizi bakteri ve virüslerden korumaya destek olan antikorlar ihtiva eder.
- Emzirmek rahattır. Anne sütü devamlı mevcuttur ve yavrunuz için doğru sıcaklıktadır.
- Emzirmek ekonomiktir. Anne sütü bedavadır!
- Emzirme anne sağlığı için iyidir. Emzirme annelerin hamilelik sonrası zayıflamalarına destek sunar ve birtakım kanser türlerine yakalanma risklerini azaltır.
V. Emzirmeye Ne Vakit Başlanmalı
Emzirmeye adım atmak için en iyi süre, yavrunuz doğduktan sonraki ilk saattir. Bu, bebeğinizin en oldukça tutunup emmeye başladığı zamandır. Doğumdan daha sonra emzirmek, süt tedarikinizi oluşturmanıza ve bebeğinize hayatta en iyi başlangıcı yapmanıza destek sunar.
Bebeğinizi derhal emziremiyorsanız, sütünüzü sağıp başkasının bebeğinize vermesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak, süt tedarikinizi meydana getirmeye destek olmak için yavrunuz doğduktan sonrasında sütünüzü sağmaya başlayabilirsiniz.
Emzirmeyi planlıyorsanız, emzirmeye iyi mi hazırlanacağınız hikayesinde doktorunuzla ya da ebenizle görüşmeniz önemlidir. Size iyi mi başlayacağınız hikayesinde informasyon sağlayabilir ve yaygın emzirme zorluklarının üstesinden iyi mi geleceğiniz hikayesinde ipuçları verebilirler.
VI. Emzirme Süresi Ne Kadardır?
Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), bebeklerin yaşamlarının ilk 6 ayında yalnızca anne sütüyle beslenmesini öneriyor. Bundan sonrasında, bebeklerin minimum 1 sene, ülkü olarak 2 sene ya da daha uzun zaman emzirmeye devam etmelerini öneriyorlar.
Emzirmenin hem anneler bununla beraber bebekler için birçok faydası vardır. Anneler için emzirme, doğum sonrası kanama, yumurtalık kanseri ve tip 2 diyabet riskini azaltmaya destek olabilir. Ek olarak annenin ruh halini ve sıhhat hissini iyileştirmeye destek olabilir. Bebekler için emzirme, onlara ülkü beslenmeyi sağlar ve enfeksiyonlardan korunmalarına destek sunar. Ek olarak bilişsel gelişimlerini desteklemeye destek olabilir.
Bebeğinizi emzirmeyi düşünüyorsanız, yararları ve riskleri hakkındaki doktorunuz ya da ebenizle konuşmanız önemlidir. Sizin ve yavrunuz için doğru olan bir emzirme planı geliştirmenize destek olabilirler.
VII. Anne Sütü Iyi mi Sağılır
Anne sütü pompalamak, annelerin bebekleri direkt emziremediğinde sütlerini sağmalarının bir yoludur. Bu, çalışan ya da okula geri dönen anneler ya da prematüre bebekleri olan ya da sıhhat sorunları olan anneler için yararlı olabilir. Birkaç değişik göğüs pompası türü mevcuttur ve her anne kendisi için en müsait olanı bulmalıdır.
Anne sütünü sağmak için bir göğüs pompasına, birkaç anne sütü gizleme poşetine ve sağmak için pak bir yere ihtiyacınız olacak. Herhangi bir basit pozisyonda sağabilirsiniz, sadece basit ve konforlu olduğunuzdan güvenilir olmanız önemlidir. Sağmaya başlamadan ilkin ellerinizi ve göğüs pompası parçalarını sabun ve suyla sudan geçirin.
Pompalamaya adım atmak için, göğüs pompasının çıkıntılarını göğüslerinize yerleştirin ve pompayı açın. Pompa emme tesiri yaratacak ve sütünüzü göğüslerinizden çekecektir. Her göğüste ortalama 15-20 dakika ya da yavrunuz için kafi süt sağana kadar pompalamanız gerekecektir.
Pompalamayı bitirdiğinizde, sütü anne sütü gizleme torbalarına sağabilirsiniz. Torbaları tarih ve saatle etiketleyin ve buzdolabında ya da dondurucuda saklayın. Anne sütü buzdolabında 4 güne kadar ya da dondurucuda 6 aya kadar saklanabilir.
Bebeğinizi beslemeye hazır olduğunuzda, anne sütünü buzdolabında ya da ılık suyun altında eritin. Ondan sonra sütü direkt biberondan bebeğinize verebilir ya da mama ya da suyla karıştırabilirsiniz.
Anne sütünü sağmak ilk başta zor olabilir, sadece bebeğinize gereksinim duyduğu gıdaları sağlamanın mükemmel bir yoludur. Birazcık ergonomik yaparak, anne sütünü kolayca ve müessir bir halde sağabileceksiniz.
Anne Sütü Iyi mi Saklanır
Anne sütü buzdolabında 4 güne kadar ya da dondurucuda 6 aya kadar saklanabilir. Anne sütünü buzdolabında saklarken, en soğuk olduğu buzdolabının arka bölümüne yerleştirilmelidir. Anne sütünü dondurucuda saklarken, dondurucuya müsait bir kaba konulmalı ve donmuş olduğu tarih ve saat etiketlenmelidir.
Dondurulmuş anne sütünü deşifre etmek için, bir gece süresince buzdolabına ya da birkaç dakika ılık su dolu bir kaseye koyun. Çözüldükten sonrasında, anne sütü 24 saat içerisinde kullanılmalıdır.
Anne sütünü 24 saat içerisinde kullanmayacaksanız, yine dondurabilirsiniz. Sadece, anne sütü her dondurulup çözüldüğünde, gıda maddelerinin bir kısmını kaybeder. Bundan dolayı, anne sütünü minik miktarlarda dondurmak ve olası olan en yakın zamanda tüketmek en iyisidir.
Anne sütünü saklamaya yönelik birtakım ipuçları:
- Pak ve kuru biberonlar ve anne sütü gizleme poşetleri kullanın.
- Her şişe ya da poşetin üstüne sağım tarihini ve saatini yazın.
- Anne sütünü kullanmaya hazır olana kadar buzdolabında ya da dondurucuda saklayın.
- Anne sütünü oda sıcaklığında çözdürmeyin.
- Çözülen anne sütünü yine dondurmayınız.
Bu ipuçlarını takip ederek anne sütünüzün yavrunuz için güvenilir ve besleyici olmasını sağlayabilirsiniz.
IX. Anne Sütünün Iyi mi Atılacağı
Anne sütünü atmanın, bireysel koşullarınıza bağlı olarak, birkaç değişik yolu vardır.
- Anne sütünüzü buzdolabında ya da dondurucuda saklıyorsanız, son kullanma zamanı geçtiğinde çöpe atabilirsiniz.
- Şayet iş yerinde süt sağıyorsanız, sütü lavaboya dökebilir ya da wcye atıp sifonu çekebilirsiniz.
- Şayet anne sütünüzü bağışlıyorsanız, bağışta bulunduğunuz kuruluşun sağlamış olduğu hususi talimatları izlemeniz gerekecektir.
Anne sütünün kıymetli bir kaynak bulunduğunu ve çevreyi kirletmeyecek halde bertaraf edilmesi icap ettiğini unutmamak önemlidir.
Anne sütünü güvenilir bir halde atmak için birtakım ipuçları:
- Anne sütünü ellemeden ilkin ve sonrasında ellerinizi iyice sudan geçirin.
- Anne sütü kaplarını yine kullanmayınız.
- Anne sütünü ağzı kapalı bir kapta imha edin.
- Kabı, yemek hazırlama alanlarından uzakta bir çöp kutusuna koyun.
Bu ipuçlarını takip ederek anne sütünün güvenilir ve görevli bir halde atılmasını sağlayabilirsiniz.
S: Bebeğimi ne süre emzirmeye başlamalıyım?
A: Emzirmeye adım atmak için en iyi süre, yavrunuz doğduktan sonraki ilk saattir. Bu, bebeğinizin en uyanık olduğu ve en kuvvetli emme refleksine haiz olduğu zamandır. Erken emzirme, sizinle yavrunuz içinde iyi bir süt deposu ve bağ kurulmasına destek sunar.
S: Bebeğimi ne kadar zaman emzirmeliyim?
A: Amerikan Pediatri Akademisi, bebeğinizi hayatının ilk 6 ayında yalnızca emzirmenizi öneriyor. Bundan sonrasında, siz ve yavrunuz dilediğiniz sürece emzirmeye devam edebilirsiniz.
S: Ya işe geri dönmem gerekirse?
A: Şayet işe geri dönmeniz gerekirse, bebeğinizi yeniden de emzirebilirsiniz. İşyerinde anne sütünü sağabilir ve bebeğinize verebileceğiniz zamana kadar buzdolabında ya da dondurucuda saklayabilirsiniz.
0 Yorum